Home / Blog / Blog / Waarom je beter pen en papier kunt gebruiken dan een laptop

Waarom je beter pen en papier kunt gebruiken dan een laptop

Leestijd: 2 minuten

Waarschijnlijk kun je veel sneller typen dan schrijven, maar toch kun je je aantekeningen van die belangrijke vergadering of lezing beter gewoon met pen en papier maken. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat je al schrijvend veel meer opsteekt.

Psycholoog Pam Mueller van de Princeton University en Daniel Oppenheimer van UCLA Anderson School of Management deden een aantal experimenten om uit te vinden wat nu eigenlijk ‘beter’ is: typen of schrijven. Ze vroegen twee groepen studenten TED Talks te bekijken, de ene groep kreeg laptops (zonder internet) om aantekeningen te maken, de andere pen en papier.

Op het eerste gezicht leken de aantekeningen van de typers beter dan die van de schrijvers: de getypte aantekeningen bevatten meer woorden, en gaven een meer letterlijk verslag van wat er in de TED Talks gezegd was.

TIJD OM TE INTERPRETEREN
Een half uur na de lezingen werden de studenten ‘overhoord’. Beide groepen scoorden even goed op vragen over droge feiten, maar vragen over bredere verbanden en context werden beter beantwoord door de schrijvers. Toen de studenten een week later nog eens werden overhoord – ze mochten van te voren eventjes naar hun aantekeningen kijken – scoorden de schrijvers opnieuw beter dan de typers.

Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk doordat typers sneller zijn, en daardoor minder tijd besteden aan het verwerken van de informatie. Als je zo ongeveer alles opschrijft wat een spreker zegt, besteed je minder aandacht aan het interpreteren van zijn tekst. Wanneer je met pen schrijft, gaat dit veel langzamer, waardoor je gedwongen wordt na te denken over de inhoud, zodat je kunt beoordelen wat je wel en niet opschrijft.

LIEVER LETTERTYPE COMIC SANS
Iets dergelijks bleek ook uit eerder onderzoek aan de Princeton University. Teksten die in een moeilijk leesbaar lettertype waren geschreven, bleken beter te blijven hangen dan teksten in een helder lettertype. Bij moeilijk leesbare lettertypes werden lezers namelijk gedwongen langer met de tekst bezig te zijn. Ze moesten zich daardoor harder concentreren, en waren meer bezig met de verwerking van de tekst, waardoor ze hem ook beter konden onthouden. Comic Sans deed het wat dat betreft dus beter dan Arial.

Bronvermelding : NRC.nl door Catrien Spijkerman

Geef een antwoord

Winkelmand