Home / Blog / Blog / Wacom / iPad van geschreven naar getypt

iPad van geschreven naar getypt

Leestijd: 7 minuten

Schrijven op de iPad en de weg naar het papierloze kantoor.

Artikel uit 2018

Op weg naar het papierloze kantoor kan het gebruik van de styluspen in combinatie met de juiste app een prima uitkomst bieden.

Wacom Bamboo Fineline
Geschreven is met de Wacom Bamboo Fineline 3 voor het pure schrijven
Bamboo-sketch-gallery-1-2
Wacom Bamboo Sketch voor het schrijven en schetsen.

De handgeschreven notities digitaal vastleggen is zeker een 1ste stap, maar als je deze informatie wilt delen of wil plaatsen in andere omgevingen dan heeft de getypte vorm toch de voorkeur.
Om wat meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden hebben we 2 apps geselecteerd MyScript Memo en Goodnotes 4 die hoog scoren op het gebied van het omzetten van geschreven naar getypt en een eenvoudige werkwijze hebben.

De getypte tekst kan men plaatsen in de eigen favoriete programma’s en delen met anderen.
De beschreven apps zijn alleen geschikt voor de iPad en iPhone devices en zijn beschikbaar voor de omzetting van geschreven naar getypt in de Nederlands taal.

In 5 stappen resultaat van geschreven naar getypt met Myscript Memo

Stap 1. Download MyScript Memo app klik op de afbeelding ->

Deze app is volgens de laatste informatie gratis en is in 63 talen beschikbaar. Ideaal voor het omzetten van geschreven naar getypt. Daarnaast kunnen schetsen, tekeningen en handgeschreven notities prima digitaal opgeslagen en gedeeld worden.

Myscript download
App store

Stap 2. Kies voor palmfunctie en Pen

Onderaan de pagina staat een klein pijltje en trek deze naar boven tot de plaats waar je wil beginnen met schrijven. Op deze wijze zorg je ervoor dat de handpalm niet op het schrijfscherm komt. Als de schermfunctie niet gebruikt wordt krijgt men onverwachte strepen op het scherm die door de handpalm worden veroorzaakt.

Kies bovenaan het scherm voor de pen en begin te schrijven. Je kunt ook de kleur en schrijfdikte aanpassen door op de pen te klikken waarna een pull-down menu verschijnt met de kleur opties en de in te stellen schrijfdikte.

Handpalm en scherm

Stap 3. Het schrijven van de teksten

Maak je aantekeningen en schuif na elke regel de handpalmbescherming steeds een regel lager op.

Schrijf zo duidelijk mogelijk maar zoals je in het voorbeeld kunt zien hoeft het geen schoonschrift te zijn. De software, kijk bij de omzetting naar getypt naar het hele geschreven woord. Je kunt moeilijke woorden ook nog toevoegen aan je persoonlijke dictionairy. Kies hiervoor rechtsboven voor het radertje en kies voor Personal Dictionary en voeg daar de eigen woorden aan toe.

MyScript Memo Digitaal Schrijven

Stap 4. Selecteer en exporteer

Klik boven in de balk op de lasso afbeelding. Een puldown scherm met de tekst “Select all” komt te voorschijn. De volledig aanwezige tekst wordt geselecteerd. Uiteraard kan men dit aanpassen wanneer niet alle tekst moet worden geëxporteerd.

Onder de geselecteerde tekst verschijnen diverse opties. Kies voor “Export (text)”. Na deze keuze zal de geschreven tekst worden omgezet naar getypt. Kies vervolgens een van de onderstaande opties. We nemen als voorbeeld de Email.

MyScript Memo Exporteer en email

Stap 5. Verstuur je Email met getypte tekst

Nadat de tekst is omgezet en Email als optie is gekozen, komt de getypte tekst direct in de Email. Daar kan de tekst nog worden aangevuld of gewijzigd.

Er is nog een andere mogelijkheid om de geschreven teksten als getypte tekst te exporteren naar elk willekeurig tekstprogramma. Kies daarvoor in plaats van “Email” voor “Copy”. Ga naar de gewenste tekstverwerker in ons voorbeeld Microsoft Word. Druk op het scherm en kies voor plakken. De getypte tekst zal direct in het Word programma worden geplaatst.

MyScript Memo Email

MyScript naar Word

Pluspunten:

 • Zet de teksten prima om in getypte tekst.
 • Het selecteren van tekst gaat op eenvoudige wijze.
 • Aanpassen van schrijfdikte vanaf 0,4 mm.
 • Personal dictionary voor toevoegen van eigen woorden (vakjargon).
 • Palmfunctie aanwezig.
 • Foto kan ingevoegd worden in de notitie.
 • Is gratis verkrijgbaar.

Minpunten:

 • Scherm is alleen in Portrait beschikbaar.
 • Geen verbeteringen van tekenwerk zoals cirkels en vierkanten.

In 5 stappen van geschreven naar getypt met Goodnotes 4

Stap 1. Download Good Notes 4 app klik op de afbeelding ->

De kosten van deze app bedragen € 8,99. Deze app doet zowel  tekstomzetting in de Nederlandse taal van geschreven naar getypt als het bewerken van PDF’s.

Goog notes download
Apple store

De kosten van deze app bedragen € 8,99. Deze app doet zowel  tekstomzetting in de Nederlandse taal van geschreven naar getypt als het bewerken van PDF’s.


Stap 2. Kies voor palmfunctie en Pen

Onderaan links op de pagina staat een kleine tab (met 3 streepjes) en trek deze naar boven tot de plaats waar je wil beginnen met schrijven. Op deze wijze zorg je ervoor dat de handpalm niet op het schrijfscherm komt. Als de schermfunctie niet gebruikt wordt krijgt men onverwachte strepen op het scherm die door de handpalm worden veroorzaakt.

Kies bovenaan het scherm voor de pen en begin te schrijven. Je kunt ook de kleur en schrijfdikte aanpassen door op de pen te klikken, waarna een pull-down menu verschijnt met de kleuropties en de in te stellen schrijfdikte.

Good notes instellingen

Stap 3. Het schrijven van de teksten

Maak  aantekeningen en schuif na elke regel de handpalmbescherming steeds een regel lager .

Schrijf zo duidelijk mogelijk maar zoals je in het voorbeeld kunt zien hoeft het geen schoonschrift te zijn. De software kijkt, bij de omzetting naar getypt, naar het hele geschreven woord.

Goodnotes schrijven

Stap 4. Selecteer de geschreven tekstgeschreven

Klik boven in de balk op de lasso afbeelding. Maak met de styluspen een cirkel om de geschreven tekst.

Klik vervolgens op de bovenkant van de cirkel en een keuzebalk verschijnt. “Kies voor Converteer”

Goodnotes Selecteer en exporteer

Stap 5. Converteer de geschreven tekst

Na deze keuze zal de geschreven tekst worden omgezet naar getypt. Kies vervolgens een van de opties. We nemen als voorbeeld de Email.Er is nog een andere mogelijkheid om de geschreven teksten als getypte tekst te exporteren naar elk willekeurig tekstprogramma. Kies daarvoor in plaats van “Email” voor “Copy”. Ga naar de gewenste tekstverwerker in ons voorbeeld Microsoft Word. Druk op het scherm en kies voor plakken. De getypte tekst zal direct in het Word programma worden geplaatst.

Goodnotes Exporteer je getypte tekst

Goodnotes naar Ms Word

Pluspunten

 • Palmfunctie aanwezig.
 • Verbetering van tekenwerk aanwezig voor cirkels en vierkanten.
 • Inzoomen op tekst onderaan scherm om te schrijven is ook mogelijk.
 • Je kunt mappen per categorie aanmaken.
 • PDF’s kunnen met de styluspen bewerkt worden.
 • Mogelijkheid om automatisch reserve copy in Dropbox in te schakelen.

Minpunten

 • Geen persoonlijk dictionary voor de moeilijke woorden
 • Geen mogelijkheid om foto’s in het document toe te voegen

Geef een antwoord

Winkelmand