Home / Blog / Blog / Smartpen / Neo Smartpen N2 concurrent Livescribe?

Neo Smartpen N2 concurrent Livescribe?

Leestijd: 10 minuten

Neo Smartpen N2 Titan

De Neo Smartpennen M1 en N2 van Neolab

De Neo Smartpen N2 is de 2de smartpen die Neolab op de markt brengt en deze is voorzien van een aantal nieuwe veelbelovende opties. In januari 2018 heeft NeoLAB een nieuwe uitvoering van de Neo Smartpen toegevoegd de Neo Smartpen M1. De Neo Smartpennen zijn zowel voor de Android als iOS gebruikers beschikbaar.

Inmiddels zijn de Neo Smartpennen al geruime tijd op de markt en uitvoerig getest. We zijn erg enthousiast over de handige opties en de vele mogelijkheden. Op een aantal punten verschillen de toepassingen tussen de Neo Smartpennen en de Livescribe 3.

Voor degenen die nog niet zo thuis zijn met het fenomeen smartpennen zal ik in het kort aangeven wat het inhoudt.

Met een smartpen kun je schrijven op echt papier en krijg je direct een digitale versie van wat je aan het papiertoevertrouwt. Hoe makkelijker je de aantekeningen kunt bewaren, hoe beter het is. De Neo Smartpen en de Livescribe smartpennen hebben een ingebouwde camera die in combinatie met het speciale papier direct de geschreven teksten of tekeningen digitaal kunnen vastleggen vanaf elke positie op het papier.

App Neo Notes iPhone
Deze informatie wordt opgeslagen in het flashgeheugen van de pen en wordt verstuurd via Bluetooth 4.0 naar de smartphone of tablet.Voor het bewaren van de geschreven teksten is het niet direct nodig dat de pen via Bluetooth verbonden is. Je kunt namelijk zonder deze verbinding ook de geschreven teksten tijdelijk  op de pen opslaan en later pas synchroniseren met je smartphone of tablet.

Het ontwerp van  de Neo Smartpen N2

Het ontwerp van de pen ziet er stijlvol uit en in vergelijking met de Livescribe 3 een stuk smaller (11,5 mm i.p.v. 14,9 mm) en ook lichter (24 gram i.p.v. 34 gram). Het metaalachtige materiaal waarvan de Neo Smartpen N2 is gemaakt geeft je wat meer het gevoel van een wat duurdere pen in handen te hebben. Nog belangrijker is de slanke vorm van de pen, waardoor deze meer in de buurt  komt van een gewone pen.  Ook de driehoekige vorm van de pen geeft je een prettige grip en een prima ¨pasvorm¨ voor het schrijven.

N2_Smartpen_titan_black3

De aan- en uitknop zit aan het einde van de pen, zodat je niet per ongeluk de pen kunt aan- of uitzetten. Om de pen aan te zetten moet je de knop ook even ingedrukt houden, waardoor ook voorkomen wordt dat de pen bij een kleine aanraking aan zou gaan. Het is wel zo dat zodra je met de pen op papier gaat schrijven deze direct automatisch aangaat. Het opladen van de pen duurt ongeveer 2 uur.
Een echt mooie feature van de pen is de mogelijkheid om via de Neo Notes app aan te geven met welke kleur er geschreven kan worden. app_color_phoneUiteraard blijft de kleur van de stift waarmee geschreven wordt hetzelfde, maar de weergaven van de geschreven teksten of tekeningen in de app worden direct in de geselecteerde  kleur weergegeven. Er zijn 8 basis kleuren beschikbaar en deze zijn op de LED van de pen ook zichtbaar zodat je op de pen ziet met welke kleur wordt geschreven. Daarnaast kun je binnen de app onbeperkt andere kleuren aanmaken.

Het papier voor de Neo Smartpennen

Er is een ruime keuze aan diverse soorten schrijfpapier. Gewone schrijfblokken op A4 formaat. Kleine handzame op pocketformaat notitie- of memoboekjes. Mooi uitziende en prettig werkende journals met insteekvak voor de visitekaartjes.

Neo Smartpen N2 notebooks

Moleskine Paper TabletDe meest recente toevoegingen zijn het N Moleskine notitieboek en de Paper Tablet.
De Paper Tablet is een notitieboek dat ontworpen is als een tablet door de Italiaanse industrieel designer Giulio Iacchetti. Hij probeerde zo goed mogelijk een tablet na te bootsen door de pagina’s een ronde vorm te geven als je er van de zijkant tegenaan kijkt.

Verder een ruime keuze uit schets- of tekenschriften voorzien van blanco papier voor het vastleggen van de creatieve en inspirerende schetsen of tekeningen bij gebruik van 8 verschillende kleuren en pendiktes.

Dit papier is voorzien van minuscule markeringen Neo Notes dotpaperdie in combinatie met de infrarood camera van de pen exact de positie en informatie kan vastleggen. De pen weet precies op welke pagina is geschreven en ook in welk notitieboek of schrijfblok.

Een handige optie is het kleine envelopje (email afbeelding) boven aan iedere pagina. Als je daar met je pen een vinkje in plaatst en de app op je smartphone aanstaat, dan kan de geschreven pagina direct via de mail verstuurd worden naar wie je maar wil.

Om het pocket- of memoschrijfblok met de Neo Smartpen makkelijk te kunnen meenemen is er een mooie portfoliomap beschikbaar waarvan de kleuren van de omslag in grijs of marineblauw zijn uitgevoerd.

N-Holder-grey-binnenkantN-Holder-Navy-binnenkant

Het gebruik van de Neo Smartpennen

De start is vrij simpel. Download eerst de Neo Note app via Google Play of iTunes. Zet na de installatie van de app de pen aan (bovenaan zijkant van de pen). De app vraagt om de verbinding en je kunt de pen registreren. Controleer vooraf wel of de bluetooth verbinding aanstaat. De tablet of smartphone moet wel voorzien zijn van Bluetooth 4.0.

Het schrijven met de Neo M1 en N2

Als je begint te schrijven activeer je direct het notebook waarin je schrijft. Na dit begin weet de software in welk boekje je schrijft.
Bij het schrijven kun je ook kiezen voor de digitale schrijfkleur. Je klikt in de app op de pagina rechtsonder en een kleurendruppel verschijnt op de pagina.
Kleur en penschrijfdikte
Je kunt kiezen voor de kleur en tevens voor de pendikte.
Door deze 2 laatste opties is het werken met de Neo Smartpennen ook een prima tool voor het schets- en tekenwerk. Nadat je de tekeningen of schetsen hebt gemaakt kun je ze versturen in SVG formaat zodat deze direct te gebruiken zijn in Adobe Ilustrator.

De software Neo Notes

Een van de mooie opties is het omzetten van je geschreven teksten in getypte vorm. Deze optie is ook beschikbaar voor de Nederlandse taal. De software die hier voor wordt gebruikt is van Myscript. (Idem bij de Livescribe 3).

Het automatisch synchroniseren met Evernote is ook aanwezig en indien je gebruik wilt maken van deze optie, dan kun je dat bij de instellingen aangeven.

f8c9b6826337be876144a86a3f0f02a5Door gebruik te maken van de Evernote synchronisatie heb je meteen voor elkaar dat je de notities of je die nu geschreven hebt via de smartphone of tablet op één centrale plek beschikbaar hebt.

De notities kun je onbeperkt voorzien van tags (labels), wat het zoeken naar de juiste aantekeningen tot een peulenschilletje maakt. Handig is ook de organisatie van de aantekeningen in je activiteitenagenda. Per dag kun je zien welke notities je hebt gemaakt op welke tijd, van welke locatie en in welk notitieboek of schrijfblok en of je deze informatie hebt gedeeld.  

Neo Smartpen versus Livescribe 3

Als je op zoek bent naar een smartpen dan zijn de Neo Smartpennen M1 en N2 het beste alternatief naast de Livescribe 3. De Livescribe smartpen is al wat langer op de markt en heeft in het algemeen een goede reputatie. NeoLAB heeft zeker een goed product op de markt gebracht. Een keuze tussen deze 2 hangt af van een aantal factoren:

 1. Het grootste verschil is wel het design van de Neo N2. Livescribe 3 is toch een wat dikkere pen namelijk 14,9 mm en de N2 is 11,5 mm. Het ontwerp van de N2 mag er ook wezen en heeft een zeer prettige grip. Sinds januari 2018 is ook de Neo Smartpen M1 door NeoLAB uitgebracht en deze heeft slechts een dikte van 10,4 mm en heeft daardoor nagenoeg de zelfde dikte als een ballpoint.
 2. Het synchroniseren met Evernote is zowel in de Android app als in iOS app aanwezig bij de Neo Smartpennen. Bij Livescribe 3 is dit alleen aanwezig bij iOS app. Livescribe heeft ook plannen om dit in de Android app Livescribe+ app aan te brengen.
 3. Wat zeker een mooie toepassing is bij de Neo Smartpennen is de mogelijkheid van het gebruik van verschillende kleuren en het instellen van de druk van de pen. Deze laatste 2 features zijn niet aanwezig bij de Livescribe+ app.
 4. Zowel de Neo Smartpen als de Livescribe 3 kunnen de audio koppelen aan de geschreven teksten en bij beiden kunnen de geschreven teksten worden omgezet naar getypt. Bij de Livescribe+ app worden de teksten per feed (delen van de pagina) naar getypte tekst omgezet. Bij de Neo Notes app worden de geschreven teksten per pagina (´s) omgezet. De kwaliteit van deze omzetting is gelijk omdat beiden gebruik maken van dezelfde software namelijk van Myscript.
 5. Het overzetten van de getypte teksten gaat bij beide smartpennen naar andere applicaties op dezelfde wijze.
 6. Als men geschreven i.p.v. getypte teksten voldoende vindt dan heeft de Neo Smartpen de mogelijkheid om vanaf papier direct het commando (vinkje in email-icoon) te geven om de teksten te versturen via de smartphone of tablet naar elk gewenst mailadres.
 7. In de Neo Notes app zijn tags onbeperkt aan je notities toe te voegen.
 8. In de Neo Notes app zijn je notities in je activiteitenagenda per dag, per locatie, per notitieboek terug te vinden.
 9. Bij de Livescribe+app is er de mogelijkheid voor pencasts (audio en geschreven tekst in de PDF), deze optie is ook aanwezig bij de Neo Notes app voor Windows 10. Deze video kun je aanmaken in de Neo Notes app voor Windows 10 waarvan de tekst en audio in een video kunnen worden geplaatst. Livescribe heeft geen Windows 10 versie.
 10. Zowel Livescribe als de Neo Smartpen hebben een soortgelijke papierkeuze. De Neo Smartpen papierkeuze is wat uitgebreider op het gebied van tekenen en ontwerpen.
 11. Zelf papier printen is bij beiden mogelijk, bij Livescribe kun je één formaat A4 printen en voor de Neo Smartpen zijn er inmiddels 13 verschillende formaten uit te printen.
 12. Nieuw is de mogelijkheid bij de Neo Smartpennen om zelf een video te maken vanaf papier waarin beeld, geluid en je geschreven tekst kan worden vastgelegd. Lees hiervoor verder het artikel PaperTube.

Geef een reactie

Winkelmand